Waz zbozowy-jak sie opiekowac?

Wszystko o zwierzętach terraryjnych.

Moderator: Moderatorzy

Waz zbozowy-jak sie opiekowac?

Postprzez Magdalena30 » Nie, 30 Sty 2005, 13:00

Witam od miesiaca mam weza zbozowego i oprucz podstawowej wiedz tzn karmienia mysza,zmiana wody,wilgotnoscia i cieplem nie mam zielonego pojecia jak sie z nim obchodzic.Wiem tyle ze jest agresywny i mojego syna juz ugryzl.Waz jest mlody ma 9 miesiecy.Prosze o porade jak sie nim opiekowac i co potrzebuje taki waz w terrarium.Dziekuje. :)
Magdalena30
Nowy

Okiełznanie węża

Postprzez Barbara Widuch » Pon, 07 Lut 2005, 13:20

Witam. Sytuacja, którą Pani opisuje sugeruje iż wąż nie został w pełni oswojony. Atakowanie przez tego gada oznacza iż czuje się on zagrożony lub traktuje ruszające się ciało jako ofiarę. Często taka sytuacja się zdarza gdy ciekawscy domownicy lub goście pukają w szybę terrarium lub machaja za szybą palcami imitując ofiary. Wówczas podenerwowane i zdezorientowane zwierzę atakuje wszystko o się pojawi na jego drodze. Takie sytuacje zdarzają się też gdy nikt przez długi okres czasu nie wyjmuje węża z terrarium i po pewnym czasie zaczyna on traktować człowieka jako napastnika lub uciekający posiłek. Przede wszystkim należy w takiej sytuacji rozpocząć od jak najczęstszego brania węża na ręce aby oswoił się na nowo z kontaktem z człowiekiem. Nie należy wówczas wykonywać żadnych szybkich i nieprzewidzianych ruchów. Aby uniknąć nipotrzebnych ataków, a ten gatunek jest akurat z natury bardzo łagodny, musi Pani zadbać aby zbożówka była syta. Czasem zdarza się, że nawet najłagodniejszy osobnik w amoku głodu zaatakuje właściciela. Pragnę zaznaczyć iż zresocjalizowanie takiego podopiecznego wymaga konsekwencji, ale przynosi oczekiwane efekty często w całkiem niedługim czasie. Zyczę powodzenia !!
Barbara Widuch
Nasz specjalista<br>hodowca gadów

Postprzez Łysek » Śro, 30 Mar 2005, 0:13

Dziwi mnie ze moj poprzednik nie napisal kilku znaczacych rzeczy.
Zbozowka atakuje z kilku powodow:
- rozpoznaje zapach czlowieka (pot) i kojazy go z jedzeniem (podawana mysza)
- nie jest przyzwyczajona do zapachu czlowieka
- jest glodna

Weza zaczyna sie oswajac nie od brania na rece tlyko od wlozenia koszulki w ktorej chodzilismy przez caly dzien (nie wolno stosowac perfum). Taka dla niektorych "smierdzaca" koszulke wkladamy do terrarium na noc..
Dopiero po tej czynnosci polecam proby brania weza na rece.
Czesto bywa tak iz po wlozeniu reki do terra waz zaatakuje, wetdy poelcam wyjmowanie weza hakiem ofiologicznym i kladzenie na rece... zapobiega to atakom. Jelsi zbozowka bedzie na rekach to nie "ugryzie"
Co do karmienia to woszem zgadzam sie ze zbozowka powinna byc najedzona ale pod zadnym pozorem nie nalezy jej brac na rece zaraz po posilku.. nalezy odczekac co najmniej dobe (zalecam dwie) aby czesciowo waz starwil mysz. W przeciwnym razie zwroci on pokarm co moze objawic sie pozniej brakiem apetytu a w efekcie zapadnieciem w rozne choroby...
Nie wolno stresowac weza przez pukanie w scianki terrarium (ale o tym pisala moja poprzedniczka)...
Jesli beda jakies problem ze zwierzakiem to prosze ppisac na kcmk@wp.pl a pomoge
Pozdrawiam
Łysek
Nowy

Miejscowość: Jelenia Góra

Postprzez BAHA » Pią, 01 Kwi 2005, 22:01

Mnie tylko ciekawi sprawa, dlaczego ludzie kupują zwierzęta nie mając o nich pojęcia?
Co do wypowiedzi Pani Barbary, to pozwolę sobie stwierdzić, że jest ona bardzo oględna. To tylko taka drobna uwaga, aby bardziej precyzować swoje wypowiedzi. I nie zgodzę się, że najlepiej jest rozpocząć od częstego brania na ręce. Częste branie na ręce nie sprzyja nawet w pełni oswojonemu i dorosłemu wężowi. Trzeba zacząć od tego, o czym opowiedział Łysek, czyli koszuli. A z braniem na ręce, to radziłbym poczekać. A przed wszystkim żeby ustalić kilka innych spraw chciałbym wiedzieć od kiedy go Pani ma. Proszę o w miarę szybką informację.
Jest to szczególnie istotne w związku z oswajaniem węża. Ostania sprawa:
W jakich okolicznościach wąż ugryzł syna? Czy syn próbował w jakiś sposób bawić się z wężem lub go drażnić?
BAHA
Nowy

Miejscowość: W-Wa

Wróć do Gady, pajęczaki i inne zwierzęta terraryjne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości